Logo Staal concept / design / productie

Grafisch ontwerper vs. grafisch vormgever

Gepost door Ted H.P. de Wolf | [Grafisch ontwerp] | 2010-06-24 14:46:05

"Een grafisch ontwerper verzorgt in opdracht naar eigen inzicht de totale grafische vormgeving van uiteenlopende soorten drukwerk of multimedia en legt deze vast in een ontwerp," zo formuleert Wikipedia de werkzaamheden van een grafisch ontwerper. Maar het gaat verder: "Hij zal echter nooit het daadwerkelijke werk verrichten ter voortzetting van het eindproduct. Daar gaat hij voor naar een grafische vormgever [...]."
Laat ik nou altijd gedacht hebben dat een grafisch vormgever en een grafisch ontwerper dezelfde disciplines zijn! Is grafisch vormgeven dan niet hetzelfde als grafisch ontwerpen?
Ik maak een ontwerp voor een website waarbij ik vorm geef aan de corporate identity van een bedrijf. Zonder vorm geen ontwerp lijkt me. De contributors aan Wikipedia slaan de plank wel vaker mis. In hun lijst van bekende Nederlandse grafische ontwerpers ontbreken Jaap Drupsteen en Gerrit Dunbar. Toch geen onbekende namen in onze wereld van vormgevers.

It's all in the name

Gepost door Ted H.P. de Wolf | [Grafisch ontwerp] | 2010-06-24 12:38:01

Er is een woord waar we al die jaren ontevreden over waren: kreatieven. Verpakt in de naam Staal Kreatieven... Niet dat we niet creatief zijn. Verre van dat zeggen we zonder valse bescheidenheid. Maar het was een toevoeging aan Staal die geen noodzaak had, behalve dan volgens de Kvk Rotterdam bij inschrijving twaalf jaar geleden. Staal an sich was destijds niet geoorloofd. Er scheen een bank te zijn die zo heette en dat gaf maar verwarring... Na jaren die last te hebben meegetorst, hakten we de knoop door. Kreatieven is dood. Leve Staal nieuwe stijl!
En dat logo waren we ook al een tijdje zat. Voortaan gaan we door het leven als Staal Nieuwe Stijl. Om de daad bij het woord te voegen, hebben we de website ook maar even onder handen genomen. Over ons werk zijn we namelijk niet ontevreden.

CONTACT

Nieuwe Stijl
Benoordenhoutseweg 23
2596 BA Den Haag

+31 (0)70 314 24 24
info@nieuwestijl.com