Logo Staal concept / design / productie

Uit de Staalkeuken

Gepost door Eric J. Caspers | [Werkwijze] | 2010-09-16 13:15:53

"De investeerdersclub" vroeg ons een logo te ontwikkelen. De Investeerdersclub is een jong bedrijf dat zich positioneert als de meest informele formele investeerder. Wij van Staal gaan in zo'n geval als volgt te werk: na een eerste oriënterend gesprek over de bedrijfsfilosofie, doelen, missies, persoonlijke smaak en eventuele verwachtingen gaan we asap aan de slag. Schetsen gebeurt achter de computer want schetsen op papier, zo moet ik toegeven, komt nog zelden voor.
Vervolgens komen we met één of twee logo's op de proppen, al naar gelang onze overtuiging van succes bij de klant. Soms schiet je gewoon in één keer raak. Je weet meteen dat wat je op het scherm ziet ontstaan precies is wat de klant zoekt. Je moet op zo'n moment ballen tonen en simpelweg één voorstel presenteren. Ik zou liegen als ik zeg dat dat continue het geval is. Helaas kan het niet altijd zo gaan en soms is het dan ook nodig om met meerdere voorstellen te komen. De reactie van de klant tijdens zo'n eerste voorstelronde blijkt dan precies het (voor)zetje dat je nodig hebt om alsnog overtuigd in te koppen. Zo ook in dit geval.
Bovenstaande afbeelding laat zien wat de eerste voorstellen waren, en waar we uiteindelijk op uitgekomen zijn. Wat ontbreekt is kleur maar we geven natuurlijk niet alles meteen weg.

Binnenkort in 'werk'.

De Rode Olifant

Gepost door Ted H.P. de Wolf | [Architectuur] | 2010-09-10 11:19:27

Naast ons pand staat een imposant gebouw in Amsterdamse School-stijl, dat vroeger dienst deed als hoofdkantoor van oliemaatschappij Esso. Het bouwwerk is opgetrokken uit rode baksteen met vele ornamenten en versieringen. Vanaf de Utrechtsebaan springt de toren - volgens het verhaal gebouwd om zicht te hebben op concurrent Shell - direct in het oog. De Rode Olifant, zoals de bijnaam luidt, staat al enige tijd leeg. Meer dan tienduizend vierkante meter vergt natuurlijk een fikse onderneming. Wellicht dat we er op termijn zelf maar inkruipen.

Vorm over praktikaliteit

Gepost door Eric J. Caspers | [Inspiratie] | 2010-09-03 15:29:22

Als grafisch ontwerper moet je wel eens op zoek naar inspiratie. Niets ontstaat uit niets. Om mooie dingen te kunnen maken moet je mooie dingen in je opnemen. Nu wil het gegeven dat wij 'Staal Nieuwe Stylisten' ons niet graag beperken tot één discipline. Het kan u bijna niet ontgaan zijn als frequent bezoeker van deze website ;-) maar wij zijn niet vies van een verzetje.
Zo is één van onze uit de hand gelopen hobby's de handel in oude klassieke Amerikaanse campers. Bewoonbare oldtimers, die we zelf uit de VS importeren en hier aan de man/vrouw trachten te brengen. Dit doen we onder de naam USCamper.eu. U kunt overigens binnenkort een nieuwe website op dit adres verwachten maar dat terzijde.
In grafisch opzicht is onze liefde voor dergelijk schoon simpel te verklaren. Bladert u zelf eens door originele brochures uit die tijd en voel wat ik bedoel. Kijk eens hier, hier of hier.
Waar is de tijd gebleven dat vorm over praktikaliteit regeerde en voertuigen gewoon 'mooi' mochten zijn?

Grafisch ontwerp pur sang

Gepost door | [Grafisch ontwerp] | 2010-09-02 16:33:24

Als kind was ik helemaal gek van M.C. Escher. Deze Nederlandse grafisch ontwerper is wereldberoemd vanwege zijn intrigerende perspectieven en ingenieuze metamorfosen. De bekende voorstelling 'Dag en Nacht' laat witte - dan wel zwarte - eenden zien tegen een landschap bij nacht of dag. Het is die stijl waaraan men Escher vaak herkent.
Het grafisch werk 'Stijgen en Dalen' fascineert me nog steeds. Er is iets mis met het perspectief zonder dat dit voor de toeschouwer in een opslag te zien is. Sterker nog, na lang speuren is de 'fout' nog steeds moeilijk te ontdekken. In het voormalige paleis van Wilhelmina aan het Lange Voorhout in Den Haag is een tentoonstelling van Escher te bewonderen.

CONTACT

Nieuwe Stijl
Benoordenhoutseweg 23
2596 BA Den Haag

+31 (0)70 314 24 24
info@nieuwestijl.com